Indholdsfortegnelse
Hvordan bliver polyester til tekstil?
Polyester er ikke et organisk materiale men i stedet for noget, som er syntetisk fremstillet. Det dannes af en masse molekylære enheder, også kaldet polymerer, som er fuldstændig identiske med hinanden. Man kan skelne mellem mættet og umættet polyester. Når der er tale om tekstiler og materialer lavet af polyester, så er det de mættede typer, der er relevante at hive fat i. De mættede polyestertyper adskiller sig fra de umættede i det, at de ingen dobbeltbindinger har i deres hovedkæde. Dette er med til at sikre en stabiliserende effekt. En egenskab som man vil lægge mærke til, består igennem hele dens proces, også når man står med et færdigproduceret stykke materiale.
For at kunne nedbryde og omdanne polymerer til polyester, der bruges til tekstile formål, så blander man kemikalierne ethylenglycol og terephtalsyre. Det gør man under høje temperaturforhold og tryk, for herefter at kunne forme og omdanne polymererne til fibre. For at nedbryde og omdanne det til tekstilt brug, så genanvender man det mekanisk. Det vil altså sige, at man sorterer og rengøre det brugte polyester for udefrakommende objekter såsom lynlåse, knapper og rester af tråde. Det der er tilbage, vil man male for så at smelte det ned, så det kan danne nye fibertråde, som man kan bruge til at producere nye fibre og/eller tråde.
Hvordan bliver bambus til tekstil?
Som den hurtigst voksende plante i verden bidrager bambussen til en masse bæredygtigt materiale, heriblandt tekstil. Men der er særligt én bambusart, som er mere relevant end de andre, når det kommer til at udvinde fibre, der kan anvendes til tekstilt brug. Det er den art, der hedder Moso bambus.
Er der mon en anden plante, som kan matche bambussens fantastiske egenskaber? Næppe! Bambussen er én af de selvforsynende planter, der ikke kræver nogle former for opmærksomhed. Det vil altså sige, at den ikke behøver at få tilsat udefrakommende stoffer herunder pesticider, vand eller gødning. Al dette sørger bambussen selv for. Eller altså… det vil sige, at den selv sørger for at indsamle næring og vitaminer som den kan videregive til den ”døde” jord bagefter. Hvor smart er det ikke lige? Bambussen vokser tæt og omkring 180 cm. dagligt, hvilket betyder at jorden udnyttes på mere bedre vis. På grund af dette og bambussens egne reproducerende og selvforsynende egenskaber kan planten høstes uden, at det vil få negative konsekvenser på miljøet. Både nu og i fremtiden.
Close-loop
Først når man har høstet bambussen kan man begynde at nedbryde og omdanne det til tekstilt brug. Først starter man med at mindske størrelsen, så der kun ligger små og overskuelige stykker tilbage. Når man gør dette, så vil der opstå en grødet konsistens, men det er naturligt. Kun ved at gøre det på denne måde kan man tage den rå bambuspulp fra planten og begynde at ekstrahere cellulosen derfra. Nu er man i stand til at spinde cellulosen om til fibre. Det er dog ikke nok til, at man har noget brugbart tekstil. For at kunne ende med noget, som der kan bruges, så skal det igennem et kemisk ”closed-loop” system. Her genanvendes vand og opløsningsmidlet på en kemisk men samtidig bæredygtig måde, så intet går til spilde. Når de har været igennem denne proces, så kan tekstilerne bruges og spindes om til viskosefibre.
Hvad bruges tekstil af polyester til?
Som så mange andre ting så kan polyester også bruges til en masse forskellige formål. Dog er det kun relevant for os i denne omgang at italesætte hvad polyester bruges til, når det kommer til tekstile formål. Her kan man bruge det til tøj, sengetøj og boligindretning. Det skyldes de resistente evner, som polyesteren besidder. Det betyder altså, at det har svært ved at krølle og rynke lige så let, som andre materialer har. Derudover kan det holde i længere tid. Polyester er derfor velegnet til mennesker, der leder efter materiale, som ikke krøller så nemt og som kan bestå over længere tid.
Én af ulemperne ved polyester er, at det kan virke generende og knap så blødt som bambus. Derfor egner polyester sig ikke til mennesker med sensitiv hud, mennesker der helst gerne vil have følelsen af at kunne ånde i deres tøj eller dem der synes, at statisk elektricitet er noget så ubehageligt.
Man kan også vælge at blande polyester med f.eks. bambus. Det er ikke en dårlig ting, tværtimod. Ved at sammensætte de to får man noget tekstilt materiale, som både er bæredygtigt for dig og miljøet og samtidig kan holde i længere tid. Man kan altid finde fordele og ulemper i ethvert materiale. Det er derfor også op til dig, hvad du synes der er mest komfortabelt at være i, når det kommer til at skulle vælge, hvad der skal på og omkring din krop.
Hvad bruges tekstil af bambus til?
Når bambussen er spundet til fibre, så er det nærmest kun fantasien, der kan sætte grænser for, hvad tekstilet kan bruges til. De mest almindelige formål man bruger tekstiler lavet af bambus til, er dog almindeligt tøj, sengetøj, håndklæder og boligindretning. Det skyldes bambussens egne naturlige bløde, åndbare, svedabsorberende, svedtransporterende og lugtfrie egenskaber. Egenskaberne i de diverse tekstiler egner sig derfor godt til personer som kan være særligt sensitive, allergiske eller bare trænger til at hygge noget mere.
En af ulemperne ved at bruge bambus til tekstilt brug er, at det ikke har en lang holdbarhedsdato. Dette lyder måske spøjst eftersom, at selve bambussen – før den bliver høstet og spundet om til fibre – er stærk. Så hvorfor har tekstiler lavet af bambus ikke en særlig lang holdbarhedsdato? Det skyldes faktisk det føromtalte ”closed-loop” system, hvor man nedbryder og omdanner fibrene kemisk. Processen betyder at tekstilet bliver blødt og samtidig vil få tekstilet til at fremstå svagere over tid.
Hvad er forskellene på tekstiler lavet af bambus og polyester?
Den helt store forskel mellem de to er, at det ene er organisk fremstillet med en smule tilsat syntese i processen, hvorimod det andet kun er fremstillet på syntetisk vis. Det betyder dermed, at miljøet påvirkes på to forskellige måder. At fremstille noget næsten 100% naturligt og med en smule syntetisk indblanding betyder, at miljøet bliver skånet på en helt anden og mere bæredygtig måde end når det fremstilles på syntetisk vis. Derudover er bambus blødere end polyester, hvilket skyldes dens naturlige og føromtalte egenskaber. Tekstiler lavet af bambus er også mere åndbart end tekstiler lavet af polyester, som holder mere på varmen og ophobende fugtighed. Det kan måske føles rart, men det betyder dog også, at man vil kunne komme til at føle sig mere klam i det, jo længere tid man har det på.
Afslutningsvis er tekstiler lavet af bambus noget, som man skal være forsigtigt med i det, at de er følsommere end polyester, som er yderst slidstærkt.
Opsummering
I dette indlæg har jeg forsøgt at gøre dig klogere på, hvad forskellen er på bambus og polyester. Det er to tekstiler, der ikke kunne være mere forskellige. De går dog alligevel godt i spænd sammen. Som den hurtigst voksende plante i verden bidrager bambussen og dets selvforsynende egenskaber derfor også til meget af tekstilproduktionen, som er vundet frem i årenes løb. Man kan dermed sige det således: Hvor bambustekstil er mere bæredygtig at producere end polyester, som ikke bruger nogle af jordens ressourcer, så vinder polyester på mange andre måder, f.eks. på holdbarhed. Og måske er det også derfor, at man blander de to tekstiler.