Indholdsfortegnelse
Hvor meget søvn skal du have?
Selvom du har sovet i 12 timer, kan du stadig føle dig træt. Når man analyserer et søvnbehov, er det vigtigt at have in-mente, at der er forskel på behov og anbefaling. Det er nemlig en fuldstændig individuel sag, hvad søvnbehovet er, og lige netop behovet varierer alt efter ens alder. Du har et søvnbehov i form af, hvor meget du har brug for at sove, og dette kan have en betydning for, at dit psykiske og fysiske velbefindende er velfungerende. Den gamle – og nemmeste – skrøne at huske er, at du skal sove 8 timer pr. døgn. Skal du kigge lidt mere nuanceret og i dybden på lige netop søvnbehov, har vi skrevet et blogindlæg om hvor meget søvn man skal have. I blogindlægget dykker vi mere ned i dybden omkring mængden af søvn, man skal have, for at ens kognitive egenskaber vedligeholdes og ‘trives’ bedst. I dette indlæg kommer vi mere omkring konsekvenserne ved for lidt søvn.
Konsekvenserne ved for lidt søvn
Den mest velkendte konsekvens er nok, at du både er morgensur og generelt i dårligt humør. Du kan ligeledes opleve følelsen af at være konfus, og manglende kognitive egenskaber (blandt andet dit fokus og din koncentration).
Ved langvarig søvnmangel kan der ske mere – og flere – alvorlige konsekvenser. Disse er blandt andet:
- Længevarende stress og eventuelt depression
- Følgesygdomme i form af hjertekarsygdomme, hjerteanfald, sukkersyge og forhøjet blodtryk
- Reduceret sexlyst
- Manglende koncentrationsevne og indlæringsvanskeligheder
- Rynker
- Dårlig hukommelse
- Overvægt
- Reduceret immunforsvar
- Døsig og farlig kørsel
Hvad er for lidt søvn så?
Når vi taler om for lidt søvn, er det vigtigt at skelne mellem langvarig søvnmangel og kortvarig søvnmangel. Sover du kontinuerligt for lidt, og ‘lider’ af langvarig søvnmangel, er der ofte fysiske eller psykiske grunde til det. Det vil i disse tilfælde være nødvendigt/anbefalelsesværdigt at søge hjælp fra en fagperson, i form af en læge eller en psykolog. Læger og psykologer er trods alt uddannet til at identificere roden til problemet, og hvad der i givet fald kan lægge til grunde for den manglende søvnmangel.
Lider du af kortvarig søvnmangel kan små indgreb som blandt andet at spise lidt sundere bidrage til at sænke problemstillingen. Husk: At være morgensur er ikke farligt, og søvnmanglen kan derfor, under normale omstændigheder, indhentes i løbet af weekenden. Sover du derimod for lidt i en længere periode, er du muligvis ‘påtvunget’ at finde roden og kernen til problemet.
Du kan se vores udvalg af bambus sovemasker, som er designet til at sænke lysindfaldet – hvilket i nogle tilfælde kan hjælpe med at øge søvnkvaliteten og ‘sove-tiden’.
Tag derfor en dyb indånding og trods din frygt for den ildevarslende duft. Tag dine sko af og lad dine fødder ånde i det omfang, som de har mulighed for. Sværere behøver det ikke at være, og det bedste af det hele er, at det hjælper!
Du er den vigtigste brik i puslespillet ift. hvorvidt du sover for lidt
Min vigtigste pointe i dette blogindlæg er, at du skal lytte til dig selv, og samtidig huske at være opmærksom på konsekvenserne af langvarigt at sove for lidt. Søvn er vigtigt, og vi skal ikke undervurdere vigtigheden af det. Det er også derfor, at det er utrolig vigtigt, at du anerkender, hvis du har længerevarende problemer med at sove for lidt – og i tilfælde af dette, så finde en løsning på baggrund af dette. Din krop og din hjerne er dine vigtigste redskaber, især i en travl og hektisk dagligdag. De er altså essentielle dele af, at man oplever glæden og det spændende ved livet.