Indholdsfortegnelse
1. Bambus er verdens hurtigst voksende græsart
Jeg vil vædde med, at du ikke ved, hvad den hurtigst voksende græsart er… eller jo måske gør du, hvis du er græsfanatiker. Uanset hvad, så er det da kun lidt sjovt at vide, hvilken græsart, der er den mest hurtigt voksende. Eller, du har måske allerede gættet det? Det er da selvfølgelig bambussen! Den kan nemlig vokse mellem 5-60 cm. hver dag, hvilket gør det til verdens hurtigst voksende græsart. Det betyder også, at den er i stand til at producere 10x mere bambus pr. kvadratmeter jord end bomuld kan. Det skyldes tætheden af bambussens vækst og dens evne til at udnytte den omkringliggende jord i forhold til bomuld, som faktisk går ind og forringer den. Det er nok knap så godt eller sjovt for vores klode eftersom, at der bliver frigivet en masse CO2. We don’t like that!
2. Det er ikke størrelsen…
Men det er bestemt heller ikke gørelsen. Ej det var måske en anelse upassende. But it kept you reading, didn’t it? Bambussen vokser nemlig utrolig stærkt – og ikke nok med, at de kan blive utrolig høje, så er dens diameter også imponerende. hele 20 cm! I modsætning til andre græsarter (og planter) så er tykkelsen på bambussen lige nøjagtig som den skal være, når den udspringer fra jorden. Beslutter man sig for ikke at høste dem og i stedet lade dem gro til at blive træer, så forbliver omkredsen på dem det samme og diameteren på de 20 cm på dem består også.
3. Bambussens bidrag til nedsættelsen af CO2
Bambusplanten indeholder cellulose og lignin, hvorfor disse spiller en betydningsfuld rolle, når det kommer til planternes vækst. De gør det nemlig muligt at øge optagningsevnen, når det kommer til CO2. Bambussens evne til at vokse så hurtigt som den gør betyder, at den dagligt har en positiv effekt på nedsættelsen af CO2 i atmosfæren. At den så vokser hurtigere end de gennemsnitlige træarter betyder altså, at den kan optage og omdanne større mængder af CO2 til organisk materiale. Der er en masse fordele ved dette. bambussen bidrager positivt til klimaændringerne, man kan bruge det som bæredygtigt alternativ til træ, man taber ikke noget økonomisk på det og sidst men ikke mindst så er det med til at bevare biodiversiteten i diverse områder.
4. Bambussens evne til at tilpasse sig forskellige miljøer
Uanset om der er tale om tempererede eller tropiske forhold, så er det ingen sag for bambussen! Og det skyldes dens evne til at tilpasse sig forskellige miljøer. Bambussens grundsystem sørger for, at der hentes vigtige næringsstoffer og vand til planten under tørre forhold. Derudover har dens blade et ekstra beskyttende lag som går ind og forebygger tab af eventuel akkumuleret fugtighed. Dens evne til at tilpasse sig varmt eller koldt vejr skyldes bambussens cellulære struktur og fysiologiske mekanismer. Det betyder helt kort bare, at den er robust og kan beskytte mod temperaturændringer, hvorfor udtørring forhindres. Bambussens kroptemperatur selvreguleres, hvorfor den er med til at tilpasse sit eget vandforbrug og producerer beskyttende stoffer som reducerer eventuelle skader på den. Man kan altså bøje sig i støvet for bambussens evne til at tilpasse sig ethvert miljø den befinder sig i!
5. Det får træ til at se ”svagt” ud
Bambussen kan betegnes som en unik planteart på grund af dens hule og runde struktur, hvorfor den vil være utrolig stærk. Faktisk er den stærkere end et træ og kan bøjes utroligt meget uden at det knækker, hvorimod det ikke kræver så meget for andre planter at knække. Det kan forklares på følgende måde. densiteten er utrolig høj, hvorfor den unikke mikrostruktur som der findes i bambussen, tillader en høj grad af strækning. Det er blandt andet også det, der gør at bambussen er det perfekte materiale at arbejde med, når det kommer til produkter, heriblandt tekstil, der kræver en god styrke og holdbarhed samt fleksibilitet.
6. Primære fødekilde til flere truede dyrearter
Lige såvel som bambussen anvendes til medicinsk brug, så anvendes det også som næring – hos dyr, ikke mennesker. Bare rolig – du vil stadig kunne beholde din fredagsbøf Bambussens hurtige vækst er også med til at gøre det til en bæredygtig fødekilde for bl.a. pandaer, koalaer og vilde elefanter. Det skyldes det faktum, at den er rig på både energi og diverse næringsstoffer, herunder cellulose, sukker og protein. Disse næringsstoffer sørger for, at dyrenes helbred og velvære opretholdes. Det er vigtigt at understrege, at der findes mere end 1.500 bambusarter, og de bambusarter (primært Mosu) der bruges til tekstil IKKE er spiselige.
7. Bambus kan også bruges som medicin
Naturlige stoffer er begyndt at vinde mere og mere frem, når det kommer til at behandle kroppen for smerter. Og her er bambus så sandelig ingen undtagelse! For det forholder sig faktisk sådan, at i Kina, så bruger de bambussen til at behandle folk, der kommer ind smerte. Det gør de på grund af de anti-inflammatoriske og smertestillende egenskaber, som bambussen indeholder. Disse egenskaber sørger for at reducere og beskytte dig mod betændelse og smerte i led eller andre dele af kroppen. Og netop derfor er bambussen ikke kun godt for miljøet, men også dit overordnet helbred.
Hvis du er nået til vejs ende, så håber jeg, at du er blevet lidt klogere på bambussen og hvorfor den er så interessant!